Skip to main content

Madu Kyrgyzstan Kategori Granulated Honey

Sering menjadi salah anggapan dari segelintir masyarakat bahawa madu yang bergranul atau madu yang menghablur atau dengan bahasa mudah kita, madu yang menjadi keras macam gula adalah bukti bahawa madu itu madu tiruan.

Kebenarannya adalah madu itu sendiri adalah supersaturated gula atau cairan tepu gula (fruktosa dan glukosa) sama ada ianya telah ditiruankan atau ianya asli, penghabluran adalah normal, lebih-lebih lagi di negara beriklim sederhana.
Dan bagi sesetengah sumber pohon bunga, jika lebah mengambil nektar darinya, madu yang terhasil akan lebih cepat menghablur berbanding jenis lain.

Tahap penghabluran madu adalah bergantung pada 2 keadaan
1. Ratio glukosa dan fruktosa
Glukosa dan fruktosa ini adalah hasil dari nektar madu yang diproses lebah. Jika tahap atau level glukosa madu yang terhasil adalah lebih tinggi berbanding fruktosanya, maka madu itu akan lebih cenderung untuk menghablur

2. Kandungan air dalam madu
Kandungan air dalam madu adalah dari 15% sehingga 25% bergantung pada iklim dan kelembapan kawasan.
Jika kandungan air antara 15-20%, ditambah faktor glukosa yang tinggi, madu cenderung untuk menghablur.
Bagi negara di Nusantara , suasana persekitaran yang dikelilingi laut dan hujan yang kerap menghasilkan kelembapan yang tinggi , ini menyebabkan madu di kawasan ini kebiasaan dalam lingkungan 20-25% kandungan air dalam madu yang menyebabkan madu dari negara ini tidak cenderung untuk menghablur.
Apabila dua faktor ini ada dalam satu-satu madu , dan madu disimpan dalam suhu antara 0 – 25’C – kecenderungan madu untuk menghablur adalah tinggi.
Jenis hablur yang dihasilkan pula adalah bergantung pada tahap atau besarnya jarak/beza antara kandungan glukosa berbanding fruktosa.
Isu kelikatan=penghabluran.
Fenomena semulajadi utk jenis Madu Gunung yg unfiltered dan raw.
Dapatkan Madu Kyrgyzstan di Aafiyat Store Bukit Beruntung berdekatan anda. KLIK DISINI UNTUK PEMBELIAN.

Madu Kyrgyzstan 350G
Sijil Pengiktirafan Madu Kyrgyzstan Olive House

Apakah itu Pensijilan Makanan Autentik?Skim pensijilan ini adalah bertujuan memberikan pengiktirafan ke atas produk makanan yang disahkan autentik/tulen dan memenuhi keperluan skim pensijilan makanan autentik.Apakah itu Makanan Autentik pula?Makanan autentik merujuk kepada produk makanan yang tidak bercampur dengan apa-apa bahan tambah lain kecuali yang diperlukan dalam pemprosesan makanan tersebut seperti dalam peruntukan 18(2), PPM 1985.
Keperluan dalam permohonan skim pensijilan makanan autentik seperti berikut :
i) Makanan autentik/tulen hendaklah sentiasa dilindungi daripada bercampur dengan makanan bukan autentik/tulen,
ii) Makanan autentik/tulen hendaklah sentiasa dilindungi daripada bercampur dengan bahan-bahan yang tidak dibenarkan ditambah dalam makanan autentik/tulen atau apa-apa bahan yang boleh mencemarkan makanan autentik/tulen tersebut,
iii) Mempunyai sistem kebolehkesanan di sepanjang rantaian pemprosesan dan pengendalian makanan autentik/tulen.

Manfaat Madu Kyrgyzstan

Negara Kyrgyzstan dimana madu yang dipasarkan Olive House diambil. Kawasan pergunungan, pelbagai spesis bunga dan jauh dari pencemaran.

Hubungi kami di talian

Alamat
Aafiyat Store Bukit Beruntung
No 41-G, Jalan Adenium 2G/7, Pusat Perniagaan Adenium, Seksyen BB5, Bandar Bukit Beruntung, 48300 Rawang, Selangor.

Google Maps

Facebook






Comments

Popular posts from this blog

Minyak Zaitun Olivie 30x sebagai pelembap semulajadi Eczema

Masalah kulit boleh menyebabkan ketidakselesaan yang melampau pada penghidapnya. Eczema, juga dikenali sebagai dermatitis, merupakan masalah yang menyebabkan kulit menjadi panas, kering, gatal dan bersisik. Antara faktor-faktor yang menjadi punca kepada Eczema ini termasuklah: •Pemakanan tidak sihat (mengandungi perasa, pewarna, pengawet) •Penggunaan sabun •Keadaan cuaca yang panas •Kuat berpeluh •Air berklorin tinggi Dalam kes yang agak teruk, kulit penghidap Eczema akan menjadi terlalu merah dan boleh berdarah. Minyak zaitun berperanan sebagai pelembap semulajadi yang dapat melegakan kulit kering dan keradangan.  Jadikan minyak zaitun Olivie 30x sebagai losyen. Sapu losyen tersebut pada bahagian kulit yang kering. Minyak Zaitun Olivie 30x membantu memulihkan kulit dengan baik kerana ia mengandungi Hydroxytyrosol tahap antioksida yang tinggi dan bersifat anti-radang. Pastikan anda guna minyak zaitun Olivie 30x dalam rutin harian anda untuk dapatkan kulit yang sihat dan

Dapatkan Kulit Yang Cantik Dan Sihat Dengan Minyak Zaitun

Cantik Alami Dengan Minyak Zaitun Olivie  1. Mengatasi parut Parut terjadi apabila permukaan kulit luka, kesan terbakar, kesan pembedahan atau alahan buat kulit yang sensitif. Parut yang jelas akan mengurangkan tahap keyakinan seseorang. Minyak zaitun membantu memulihkan sel kulit rosak dan membantu menjana pembentukan sel kulit baru.Tuang minyak zaitun Olivie 30X sedikit ke tapak tangan. Sapu pada bahagian parut. Boleh dibiarkan semalaman dan cuci keesokan paginya. 2. Makeup remover Minyak zaitun Olivie 30X boleh digunakan untuk membersihkan makeup di wajah dan ia bebas dari bahan kimia. Anda hanya perlu membasahi kapas dengan sedikit minyak zaitun dan mengoleskannya ke makeup yang susah dihilangkan. Dijamin makeup anda akan segera bersih dari wajah. Selain menghilangkan makeup dengan baik ternyata minyak zaitun Olivie 30X ini dapat melembapkan kulit yang selama seharian tertutup dengan makeup. 3. Menghilangkan kelemumur Kelemumur berpunca daripada kulit kepala mengelup

Berikan Makanan Bernutrisi Untuk Anak

Memberikan makanan yang bernutrisi kepada anak-anak kita bukanlah suatu perkara yang sukar. Ia tidak memakan belanja yang mahal. Cuma apa yang perlu kita lakukan adalah MENUKAR CORAK PENYEDIAAN MAKANAN yang biasa kita berikan kepada anak-anak. Malah ia lebih menjimatkan kerana kita tidak terlalu bergantung kepada makanan yang telah diproses, dibungkus dan dijual di pasaraya besar. Kita boleh menyediakan dalam harga yang lebih murah dan kuantiti yang lebih banyak. Untuk mengubah corak penyediaan makanan, ibu bapa harus mendapat infomasi yang betul mengenai pemakanan. Ramai ibu bapa yang suka melihat anak mereka makan banyak ketika waktu sedang makan, tetapi dalam pada masa yang sama terlupa bahawa makanan yang diberikan mungkin tidak bernutrisi. Kita selalu ghairah melihat kuantiti makanan yang dimakan tetapi lupa tentang kualiti yang anak-anak kita makan. Biarlah anak kita makan makanan yang lengkap dengan karbohidrat yang tidak berproses (karbo kompleks), protein, minyak s